Marijeta Lozina, slikarica i galeristica iz Makarske, izlagala je od 27. do 29. kolovoza sudjelujući u radu likovne kolonije u Italiji u  gradiću Qadrelle pola sata udaljenog od Napulja. Osim što je izložila 16 svojih slika, Marijeta se bavila i oslikavanjem tijela i lica, što  je kod posjetitelja izazvalo veliko zanimanje. Lozina se iz Italije vratila prepuna dojmova, zadovoljna činjenicom da je stekla jedno  novo iskustvo, oduševljena mjestom, ljudima i organizacijom.

U Italiju na poziv organizatora
- Živjela sam i putovala mnogim državama, ali iskustvo koje sam stekla bilo je izvanredno. Ne očekujem previše, a nudi mi se više.  Smisao je sreća, sreća u srcu i ljubavi. Kombinacija toga daje potpuno unutarnje zadovoljstvo i otvara vrata novih vidika. Učiniti  nekoga sretnim je najljepše jer nas zapravo to usrećuje. Doživjeti pohvalu i radost u očima posjetitelja i potencijalnog kupca, upoznati  razne ljude različitih interesa je ono što me svaki dan ispunjava i daje krila za daljnji rast. Inspiraciju i vjeru u sebe i ljude. A ljudi su  oni koje neograničeno volim. Oni sačinjavaju dio našeg svijeta i treba voljeti ono što jesi, jer tako i sebe volimo. U Italiju sam bila  pozvana na internacionalnu skupinu umjetnika koja se održava jadanput godišnje, i gdje se okupljaju glumci, muzičari i slikari iz cijele  Europe i svijeta - kazala nam je Marijete Lozina.

Ljepota različitosti
Zanimalo nas je je li uspjela prodati svoje slike, a ona nam je odgovorila na svoj način.
- Odgovor na pitanje jesam li prodala 16 slika koje su bile izložene na izložbi u Italiji je ne, ali neću reči nažalost, jer je sveukupno  iskustvo putovanja i samog takozvanog happeninga bilo proživljavanje događaja i okoline prelijepe za ljudsko oko, ono što se može  osjetiti, a malo teže opisati, a taj osjećaj nema cijenu. Život je onakav kakvim ga vidimo i ovaj svijet je ogledalo naših misli i nas  samih, i za svakoga je drugačiji. Ljepota različitosti koja stvara ravnotežu.

Joško Lopar (Makarsko primorje, 07.09.2010.)
Copyright © 2010, Nwlover, All Rights Reserved
S deset godina je na svojoj prvoj izložbi u Londonu osvojila prvu nagradu, a uz oca Vjekoslava Lozinu, ekonomskog savjetnika ambasadora, i majku Draganu Živković-Lozinu, pjesnikinju i slikaricu, rođena Makarka je 26 godina živjela u Nizozemskoj, Engleskoj, Beogradu i Americi, što nije umanjilo njenu ljubav prema moru i ribama koju je vješto prenijela tehnikom folije na 25 slika načinjenih u posljednja dva mjeseca.
Prošlog tjedna Makarska je dobila novu umjetničku galeriju Imagine Art smještenu u obiteljskoj kući Lozina na adresi Kalalarga 1.

Autorica stalnog postava prodajne izložbe i vlasnica galerije je Makarska s američkom adresom Marijeta Lozina. Ugodan ambijent svoje kuće u Kalalargi 1, koji je vlastitom zamisli pretvorila u pravu stilski uređenu galeriju, umjetnica je prošlog tjedna otvorila  Makaranima i turistima, a galerija i izložba će biti otvorene do kraja rujna. Zanimljiva životna priča svestrane umjetnice Marijete  Lozina od 1997. godine dijeli se na zimski period rada u Americi i ljetne mjesece boravka u Makarskoj, što je nije spriječilo u  prenošenju ljubavi prema moru na slikarsko platno.

- Za mene je more vječna inspiracija jer u mom životu zauzima skoro najvažnije mjesto, a otkrila sam kako u njegovoj dubini, bolje  nego na kopnu, mogu pronaći sebe, kaže umjetnica.

Polovica od 45 izloženih slika s motivima riba i rakova načinjena je novom tehnikom folije, tzv. Faux effectsom dok su ostale rađene u  tehnici ulja na platnu i akvarela. No, osim slika, Lozina je izložila i čaše za vino oslikane tehnikom akrilnih boja kojima su Amerikanci  oduševljeni. Iza Lozine stji pet samostalnih izložbi slika i 20 izložbi oblikovanja i dizajniranja namještaja koje se dvaput godišnje  održavaju u Sjevernoj Karolini, gradu High Pointu u kojem živi i radi.

- Moj put iz Makarske do Amerike, realizirao se prije deset godina, kada mi je poziv uputila krštena kuma, ujedno i najbolja  prijateljica moje pokojne sestre Marine, koju nikad nisam upoznala i koja je u Burmi kao 11-godišnjakinja poginula nesretnim  slučajem. Kako sam završila školu grafičkog dizajna u Beogradu i Americi, u High Pointu sam radila kao umjetnička direktorica za  dizajn i ocrtavanje namještaja te kao grafički dizajner reklamnih internetskih stranica. Osim što sam instruktorica plesa-jazzercize,  pišem i pjesme od kojih su tri objavljene u američkoj "Internacionalnoj knjizi pjesništva", kaže Marijeta Lozina.

Dijana Turić (Makarska kronika, 21.07.2009.)